Sebab apa traditional cottage pie? Sebab resepi pie ni yang ummi belajar direct dari kawan-kawan old ladies at Winderemere Court. Basically, masak lapisan daging tu dengan cara buat gravy...
Oh, kalau guna lamb panggil shepherd pie la yer😇
ok kita terus kepada bahan-bahan.
500g minced meat
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
*bawang dicincang
2 sb olive oil atau butter
2 sb corn flour
Mix veg
1 sb serbuk lada hitam
1 sk serbuk perasa hilal (1 kiub ayam//apa2 kiub)
kicap
sedikit rosemary flakes, mixed herbs
Sebahagian daripada bahan-bahan yang ummi guna |
Cara:
Tumis bawang dan bawang putih, masukkan minced meat, biarkan sampai agak masak, masuk lada hitam, garam, serbuk hilal, kicap, mixed veg, corn flour bancuh sikit dengan air, biar seketika, tabur sikit rosemary flakes dan mix herbs.... biar mendidih, jangan overcooked sebab nanti banyak minyak.
Sudah masak, boleh masukkan dalam casserole
Untuk mashed potato:
1 kg potato
2 sudu butter
Fresh milk (lebih kurang 200 ml)
Tersedia untuk dinner anak-anak |
Sedikit untuk kawan-kawan di pantry merasa... |
No comments:
Post a Comment