If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans

If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans
If I had my child to raise all over again,
I'd do less correcting, and more connecting,
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I'd run through more fields and gaze at more stars.
I'd do more hugging, and less tugging.
I would be firm less often, and affirm much more,
I'd build self-esteem first, and the house later.
I'd teach less about the love of power and more about the power of love.

Thursday, 31 March 2022

BIRTHDAYS 2021

16 JANUARI 2021 

First birthday tahun ini birthday umi.  ALHAMDULILLAH TATIMMUS SOLIHAT..Hari ini umi berada di awal 5 series......   

Blueberry cheesecake, tq ayah dan anak-anak😍

Istimewanya pada hari lahir ummi yang ke-50 ini Wan ada bersama.  Alhamdulillah, terima kasih mak. Tidak terbalas jasa mak dan ayah, teringat dan terkenang kesusahan mak dan ayah suatu ketika dulu, ketika membesarkan kami adik beradik.

Terima kasih ayah dan anak-anak Iffah, Aan, Kakcik dan Ucai bunga-bunga indah dalam hidup umi. Semoga cinta dalam keluarga kita semakin mekar dan mewangi. Doa umi di setiap sujud kita kan bersama hingga ke syurga......


22 Mac birthday Ayah, dan 24 Mac birthday Kakcik.  Celebrate sekali la ye....


Homemade choc cupcake n apple pie 



Hadiah istimewa daripada umi, bracelet


My darling Kakcik


Sweet and suit you




Untuk ayah pula daripada anak-anak



Semoga Allah sentiasa memberkati kehidupan Ayah dan Kakcik dengan rahmat dan kasih sayangNya..dikabulkan segala hajat dan cita-cita di dunia dan di Akhirat.......


1 Ogos tarikh yang sangat istimewa untuk Umi dan Ayah.  Tarikh yang menukar status kami.  Dengan kehadiran Kakak kami menjadi umi dan ayah.  Alhamdulillah dikurniakan anak yang bijak dan sangat rajin menuntut ilmu.

Choc moist, walaupun comot anak-anak suka....


Happy birtday Kakak 










2020


Alhamdulillah, Kakak sudah di tahun akhir Kuliyyah of LAW, meneruskan legasi Ayah dan Umi di UIA.  Mudah-mudahan Kakak sentiasa diberikan taufik dan hidayah oleh Allah SWT dan kekal cemerlang, tahun depan Umi boleh tengok Kakak naik stage konvo insyaallah......


2 September 

Birthday boy


Favourite lamb chop for your bithday

Maidah....


Aminn....

Aan anak umi yang sangat berjasa, tukang urut umi yang setia...Rajin bekerja, dan akan menyambung pelajaran ke peringkat degree insyaallah. Semoga Allah SWT memelihara Aan sebagaimana Dia memelihara hamba-hambaNya yang soleh, diberikan taufiq dan hidayahNya dalam memilih jalan-jalan kehidupan. Didorongkan untuk melakukan kebaikan dan dihindari dari kesesatan dan kemungkaran...


11 November.. last birthday for the year

Happy birthday Ucai.  Tornado Choc Cake for you

Sambut birthday tanpa Ayah.  Ayah teman nenek jumpa old friend
 di JB

Untuk Ucai, next day balik hostel...



Ready to school...


Belajar rajin-rajin Ucai, semoga beroleh kejayaan.  PKP ni Ucai bina body, rajin sungguh dia exercise. Insyaallah sihat dan boleh beri tumpuan pada pelajaran. Akal yang sihat pada badan yang sihat. Umi love you always...

Alhamdulillah, sampai ke penghujung 2021.  Tahun-tahun normal baharu, banyak rutin yang berubah.  Sekolah anak-anak juga agak bercelaru, ketentuan Allah SWT.  Apa-apa pun kita sentiasa menerima ketentuan Allah SWT dan sentiasa beriman dan beramal soleh walau apa yang datang, kita terima dengan redha dan syukur kepadaNya...

Friday, 13 November 2020

QUICHE

 Bismillah wal hamdulillah

Hari ini ummi masak ketam masak lomak, ayah pulak rebus kerang. Tetiba Kakcik minta quiche, actually dua tiga kali dah Kakcik dok sebut quiche ni....tambahan pula Kakcik tak boleh makan ketam. Severe allergy, kesian jugalah kat dia.  So, after lunch, ummi continue bersilat di dapur.  

Hasilnya....Tapi tiada mushroom n veg, so kita buh mixed veg sahaja....


Berikut adalah resepi dari my magic book ye

BAHAN A

200 gm tepung gandum
1 sudu(k) garam
mixed herbs

BAHAN B
110gm butter sejuk - kiubkan
1 biji kuning telur
1/4 sudu jus lemon
50 ml air sejuk (masukkan sedikit-sedikit)

Bahan A dan bahan B gaul dan uli, ummi guna food processor. Sejukkan dalam fridge dalam 15 minit.

Sementara tu masak filling pula (Bahan C)

BAHAN C

4 ulas bawang putih

2-3 sudu olive

Capsicum (merah, kuning, hijau)

1 batang celeri

1 pek mushroom butang

1 - 2 biji bawang besar kuning

1 - 2 ketul dada ayam / chicken fillet

Garam

Mixed herbs

Tumis bawang dengan olive oil, masukkan ayam, capsicum, mushroom, celeri, mixed herbs, garam, test sesedap rasa...tutup api. Sediakan bahan D.

BAHAN D

250 gm whipped cream (ummi guna fresh milk-sihat😁)

coarse black pepper

4 biji telur (ummi buh 3 biji sahaja)

Doh tadi perlu "bind bake" selama 10 minit, then masukkan filling sayuran tadi.  Akhir sekali masukkan cream sehingga menutupi filling.  Tabur ceddar cheese dan bakar selama 35 minit pada suhu 160C.


Note: Hari ni no "bind bake" and no sprinkle cheese yer, licin jugak haha..... Everyone was craving😋


Ni tak tahu episod mana, simpan sajalah kenangan PKPB 2....
Kuliah Subuh live


sorry laa... Jumpa gambar ini, face shield buat untuk students, last tiada siapa pun yang pakai....

Sekian perkongsian, next time if you craving again for a quiche, buat sendiri ye Kakcik!

Monday, 9 November 2020

DAIRI PKPB 2

 Bismillah walhamdulillah.

Hari ini 9 November 2020 bermula PKPB 2, alhamdulillahi ala kulli haalin.... Semoga  Allah memelihara kita semua dan menghilangkan kesulitan yang kita hadapi ini.

Kelmarin, ayah ambik Ucai dari asrama.  Semua anak-anak ada di rumah lagi, untuk kali yang kedua kita akan bersama dalam masa yang lama, insyaallah. Kita mula semula jadual harian kita bersama.


Pagi ini kita telah mendengar kuliah subuh yang pertama untuk PKPB kali ini.  Azamnya untuk istiqamah mengadakan kuliah subuh setiap hari untuk keluarga dan live di FB, supaya manfaatnya boleh dikongsi bersama.

Tajuk pagi ini sifat hasad dengki

Aktiviti  selepas kuliah, Ucai tolong set up google meet untuk kelas umi tingkatan 2 pukul 8.30 pagi.
Kakak dah naik atas dengan secawan nescafe, Kakcik buat smoothie melon, Abang Aan melayan Mokki.  Umi breakfast scone sementara tunggu online kelas😄

Rubber band, realiti dirumah..huhu

Pukul 8.30 start kelas online hari ini.  Alhamdulillah, kelas berjalan lancar.  Anak-anak 2B dan 2T juga ceria belajar tadi. Semoga masa yang ada ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya dengan amalan-amalan yang diredhai Allah SWT...

Thursday, 10 September 2020

TRADITIONAL COTTAGE PIE

 Sebab apa traditional cottage pie?  Sebab resepi pie ni yang ummi belajar direct dari kawan-kawan old ladies at Winderemere Court. Basically, masak lapisan daging tu dengan cara buat gravy... 

Oh, kalau guna lamb panggil shepherd pie la yer😇

ok kita terus kepada bahan-bahan.

500g minced meat

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

*bawang dicincang

2 sb olive oil atau butter

2 sb corn flour

Mix veg

1 sb serbuk lada hitam

1 sk serbuk perasa hilal (1 kiub ayam//apa2 kiub)

kicap

sedikit rosemary flakes, mixed herbs

Sebahagian daripada bahan-bahan yang ummi guna


Cara:

Tumis bawang dan bawang putih, masukkan minced meat, biarkan sampai agak masak, masuk lada hitam, garam, serbuk hilal, kicap, mixed veg, corn flour bancuh sikit dengan air, biar seketika, tabur sikit rosemary flakes dan mix herbs.... biar mendidih, jangan overcooked sebab nanti banyak minyak.

Sudah masak, boleh masukkan dalam casserole

Untuk mashed potato:

1 kg potato

2 sudu butter

Fresh milk (lebih kurang 200 ml)

Rebus potato sampai betul-betul soft, bubuh sikit garam, buang air rebusan dan terus mash semasa panas bersama butter dan fresh milk. Selain fresh milk, blh juga guna cooking cream. Combine pun ok.

Kemudian, boleh terus masukkan sedikit-sedikit di atas daging tadi. Ratakan elok-elok, buat garisan guna garfu.  bila siap, sprinkle dengan chili powder dan parsley flakes.

Sedia untuk dibakar, 20 minit 160C.

Tersedia untuk dinner anak-anak


Sedikit untuk kawan-kawan di pantry merasa...

Begitulah my original cottage pie recipe.  Kalau tengok kat youtube banyak cara, ada yang guna rempah, mungkin sedap juga dan memenuhi citarasa melayu kann... tapi ini ummi punya resepi lah.  Alhamdulillah anak-anak sentiasa cakap sedap👍😋

Kakak dan kakcik pun suka buat cottage pie ni, so lain kali kalau nak buat lagi, buka saja entry ni.  Tak payah tanya ummi dah😍

Monday, 7 September 2020

LASAGNA KEGEMARAN ANAK-ANAK

Lasagna ni memang menjadi favourite anak-anak, Setiap kali bake lasagna mesti licin. Suka sangat.....

Resepi ummi belajar dengan kawan-kawan makcik Geordie kat Winderemere Court tu dulu😍😍😍
Teringat kat diorang yang sangat rajin mengajar ummi their traditional food. Biasanya ummi la yang kena keluar ke kedai mencari bahan-bahannya.  Dekat saja ASDA dan Farmfood dari rumah tempat kami bekerja, cuma kadang-kadang kena bawa Mr Peter atau partnernya Jane Stabler. Yang tu susah sikit sebab kena tolak wheelchair.  Ummi ni lemah sikit nak nolak benda alah tu..... itu la kenangan service 3 tahun dengan UBU (2010 - 2013).

Ok, ni resepi lasagna orang kampung Darlo...

Untuk sos daging:

500 g  minced meat
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Sebiji tomato
Semua cincang saja
Olive oil
Sedikit cili paste, cili powder pun ok-ikut selera nk pedas ke tak.  Mokcik Geordie tu xboh pung..
1 atau 2 tin (atau botol) sos pasta - prego/ adabi atau apa-apa brand laa
2 susu besar gula
Sedikit garam
Oregano flakes/Italian spice/ mix spice flakes blh je .....
Blh tambah sos cili juga kalau mau

Cara:

Panaskan olive oil, tumis bawang, bawang putih, cili paste, masuk daging, tambah sedikit air untuk daging agak-agak masak. Masukkan sos pasta, tomato, gula, garam, and the "flakes".  Boleh tambah cili sos jika mau.  Kalu nak banyak kuahnya guna 2 botol sos pasta.  Ummi selalu guna 1 botol sederhana dan 1 tin kecil tu.  So, kuah dia banyak sikit sebab ummi malas nak rebus lasagna sheet tu..

Dah siap sos merah

Untuk white sause:

500 ml  fresh milk
2 1/2 sudu besar corn flour
Sedikit cheese, lebih kurang segenggam. nk letak banyak pun ok
sedikit garam

Kacau sampai agak pekat, kalau nak sedap letak parmesan cheese sikit.

Kasi jadi macam ni,,

Dah siap, sekarang sudah boleh "on" oven.  160C bajet lebih kurang 50 minit ke 1 jam.  Sekarang aktiviti melapis pulak. Mula dengan lapisan pertama sos daging.

Begini lapisan pertama, just sos daging dan sheet


Lapisan kedua sos daging, white sause, tabur sedikit cheese dan lasagna sheets

Begitulah seterusnya, sos daging, white sause, cheese, sheets...... buat sampai habis.
Akhir sekali susun sheet, white sause dan tabur cheese, kalu nak cantik atas guna mozarella dan parmesan.  Baru elok rata bila masak.  

Ok, bo;eh masuk dalam oven

Petua nak lembutkan lasagna sheet yang tak rebus tu, cover dengan aluminium foil semasa dibakar selama 40 minit, then keluarkan, uncover dan masuk semula dalam oven sekita 10 minit atau sampai cheese nampak agak brown.


Ni ummi guna cheddar cheese dan parmesan.

Macam tulah, menu kegemaran anak-anak.  Ummi pun suka juga, tapi tetap rindukan nasi... nasi dengan ikan talang goreng bawang lada juga yang sedap, yang ni buat sekali-sekala ok lah..

Alhamdulillah ala kulli hal... semoga bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anak-anak suatu hari nanti...  Love you all abnai wa banati💕💕💕

Saturday, 29 August 2020

BEST MEMORY EVER

Gambar-gambar ini adalah yang pop up dalam FB ayah dan umi yang di"share" dalam group WA family.  Seronok pula menatap gambar-gambar ini sambil menghimbau kenangan.  Semua yang manis atau yang pahit menjadi topik yang amat nyaman untuk dibicarakan......


Kakcik yang sentiasa gembira dan sangat-sangat enjoy dengan  sekolah dan kawan-kawan.  Di Red Hall Primary kakcik dilantik menjadi "Councillor" oleh guru-guru.  Tugas kakcik adalah menjadi wakil pelajar dalam pentadbiran sekolah.  kakcik suka dengan jawatan yang diberikan dan selalu cuba melaksanakan tugasnya sebaik mungkin. Kakcik sangat rindu dengan persekolahannya di sini dan sering menyebut-nyebut kenangan indah belajar di Red Hall Primary School.


Tahun pertama kembali ke Malaysia, 2013 beraya di rumah Wan, Kampung Lubuk Kawah, Temerloh Pahang setelah tiga kali eidul adha di perantauan. 



Ucai berehat sekejap selepas penat ikut ummi ronda-ronda carboot sale.  Rasanya yang ini di Carboot Sedgefield.  Kalau pergi carboot sale, memang ucai target dah toys.  Hehe.... melambak toys dia...




Usai mendarat di KLIA, penerbangan Emirates Dubai - KL selama 7 jam.  Sampai tengahari, panasnya Kuala Lumpur.  Puas hati, hampir 4 tahun tidak melihat tanahairku yang tercinta.  Kesian emak, lama ditinggalkan...




Kakak pramugari yang baik.  Mesra dia melayan kami berfoto




Hari terakhir Aan di Redhall Primary School.  Aan diberi tanggungjawab sebagai monitor, bertugas menjaga students nursery dan reception pada waktu rehat.  




On the way balik ke Kelantan semasa hari raya 2013, singgah bermalam di Pantai Batu Buruk.  Sambil-sambil Kakcik dan Ucai lepas gian bermain pasir di pantai.  Di UK selalu juga pi pantai, tapi sejuk, tak boleh nak  main.



Messy hair day, Ini gaya rambut ilham dari Ayah dia, haha... Ucai Year 1, Redhall Primary School.






Seperti biasa 2 minggu sekali pergi Middlesborough, beli ayam, daging dan barang-barang dapur..
Ada pasar tani la pulak.



Ucai di London.  Mula-mula takut dengan Mr Clown, lepas tu seronok pulak tengok kawan tu.  Dia pun ikut buat funny face hingga sampai ke Cambridge pun, dok buat lagi...



Naik speed boat di Whitby.  Selalu juga ke Whitby, makan fish and chips sedap kat tepi pantai.



Belakang rumah di bowburn ketika snow lebat.  Ni tahun 2010 rasanya....  menurut warga Bowburn dah beberapa tahun tiada heavy snow di Durham.  Snow kemabali heavy tahun 2009, ketika itu kami baru saja sampai, begitu lebat sekali dia turun. Sekejap sahaja telah penuh dan tebal menutupi bumi. Rezeki kami...selepas tu pun every year snow lebat sehinggalah winter terakhir di England 2012.








Tiga gambar ni kat Big Ship Little Cow Farm di Aiskew Watermill.  Rasanya sempena birthday kakcik.  Di sini ada playbarn, macam-macam mainan, yang besar pun seronok, yang kecik apatah lagi. Boleh tengok dan pegang animals... petting zoo.




Subhanallah, terkenang sungguh tempat ini.  Gambar ini di halaman Durham Castle.  Saja jalan-jalan di Bandar Durham.  Mendaki bukit singgah beli sedikit souvenir Durham Uni di bookshop, kemudian berehat-rehat di sini.  Durham Castle bersebelahan dengan Durham Cathederal.  Durham bandar university.





Portmeirion. Pinggan mangkuk brand UK yang menjadi dambaan suri rumah yang meminati dinnerware gaya omputeh😀Di sinilah Portmeirion Village, North Wales. Masa ni holiday ke Snowdonia. Anak-anak semua nak berehat di chalet, penat main kat waterpark.  Ummi dan ayah ambil peluang visit tempat ni.  Kampung Italian style... cantiklah bagi peminat bangunan lama macam kami.  Anak-anak memang tak minat.





Menelusuri Durham Riverside.  Sejuk dan bersih Sungai Durham. Betapa kuingin kembali berada di sini, sangat menenangkan...


Oh my lovely kitchen, 15 Trafford Close.  Banyak memori di dapur ini.  Di sini ummi berkincah memasak untuk keluarga.  Tradisi berubah bila berada di perantauan, tiada gerai, restoren apalagi pasar malam menjadikan ummi suri rumah yang setia di dapur.  Kalau hari ini ummi mampu bake lasagne dan pasta, scones dan granola... maka semua itu bermula di dapur ini....💓💓💓


My baby, my baby.... memenuhi masa cuti. Anak-anak tidaklah begitu seronok dengan cuti sekolah.  Mereka lebih suka bersekolah, happy at school.  So, nak bagi seronok ummi kena buat aktiviti untuk Ucai sekali sekala... decorate gingerbread man.. Ucai minat benor😃



Tu dia...butang ke belly button tu??😂

Begitulah... mengulang-ulang cerita lama yang semakin jauh ditinggalkan.  Seorang telah tamat diploma, seorang lagi sedang bertungkus lumus menghabiskan pengajian peringkat degree.  Dua orang di sekolah menengah.  Sekolah rendah dah tak ada dah...  Begitu pantas masa berlalu...lalu kita menjadi perindu detik-detik indah dan pilu yang pernah singgah dalam perjalanan masa kehidupan.  Ya Allah, peliharalah kami sebagaimana Engkau memelihara hama-hambaMu yang soleh😭


Sejuk ye kakcik? Kakcik di Nursery And Reception Bowburn.