If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans

If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans
If I had my child to raise all over again,
I'd do less correcting, and more connecting,
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I'd run through more fields and gaze at more stars.
I'd do more hugging, and less tugging.
I would be firm less often, and affirm much more,
I'd build self-esteem first, and the house later.
I'd teach less about the love of power and more about the power of love.

Monday 13 April 2020

AMISH BREAD

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan ini ummi memang tak pernah keluar rumah lagi.  Stay at home, bukan satu masalah besar bagi ummi.  Memang itulah minat dan hobi ummi pun , kalau boleh ummi nak duduk rumah sentiasa.  Dalam kata lain, seronok je jika ditakdirkan menjadi surirumah full time.  Tapi dah ditakdirkan jadi ustazah, so terima je la... Lagi pum ini satu peluang yang baik juga untuk berdakwah di jalan Allah SWT.

Entri kali ini ummi sebenarnya nak update resepi yang biasa ummi buat untuk keluarga.  Resepi-resepi ini bukan ummi buat masa PKP ini saja, ummi buat jika ada masa.  Sebahagian besar resepi ini adalah yang ummi simpan dalam buku resepi kesayangan itu.  Telah hampir 10 tahun ummi memiliki buku resepi tu, dan selalu ummi update pula.  So, ada masa terluang di rumah ini ummi terfikir untuk pindahkan sebahagiannya ke blog ini, mana tahu ianya berguna untuk rujukan anak-anak ummi di kemudian hari.  Insyaallah...

AMISH BREAD



 Menurut Ucai, Amish ni adalah satu puak di Amerika, yang masih hidup dengan cara tradisional.  Kalau mereka buat roti, mestilah dibakar cara tradisional.  mesti harum kan bau roti... I like the smell.
Itu antara sebab ummi suka buat roti, Nanti bila bake dalam oven, semerbak baunya dalam rumah.

Resepi:

Bahan-bahan

A
1 cwn air panas
1 1/4 cawan fresh milk
2 sudu besar gula
1 paket yis
Bancuh semua dan biarkan sehingga yis kembang

B
1/4 cawan minyak
6 cawan tepung high protin
1 sudu teh garam

Buat lubang di tengah B dan tuangkan A dan minyak, gaul dengan spatula, kalau perlu tambah sikit-sikit air suam.,(prepare air suam, goncang-goncang kesan bancuhan yis tadi).  Uli sampai tak lekat di tangan. Dalam 10 ke 15 minit.  Ummi buat dalam tupperware, so tutup saja tupperware tu. Dalam 15 minit, uli sekali lagi dalam 5 minit.  Kemudian tunggu dough naik dua kali ganda.  Setelah itu bahagi 2 dan bolehlah masukkan ke dalam tin untuk dibakar.  Jangan lupa griskan tin dengan marjerin ye! Sebelum masuk oven, eggwash dulu dan tabur bijan.  Bakar antara 15 ke 20 minit...

*1 cawan air suam tu boleh juga ganti dengan 2 biji telur, (ini resepi ummi ceduk dari kawan ummi Prof M Siti Raudhah) tapi kena tambah air sikit masa uli. Susu tu kasi suam-suam sikit supaya yis kembang elok. Kawan umi tu bagi tau letak cuka epal, umi pernah cuba tapi umi tak tau@ tak nampak apa perbezaannya letak ke tak letak.

Beginilah kejadiannya....

Antara kepuasan hidup...... tu actually tutup tupperware tapi selesa buh dalam tu
kebetulan pula musim PKP ni, selalu saja 'Short' roti Gardenia kat kedai.  Ayah mula beli roti jenis lain. Tapi sejak ayah tahu ummi pandai buat roti, langsung dia tak beli roti dah.  Roti ummi lagi sedap, dia cakap, kihkihkih...

Dua buku roti ni kalau masih ada berbaki hari esok, memang nasib baik.  Biasanya bila ummi bangun pagi esok tupperware tu dah kosong, haha.. takpe ummi seronok bagi anak-anak ummi makan hasil air tanagn ummi....

No comments:

Post a Comment