If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans

If I Had My Child to Raise Over Again by Diane Loomans
If I had my child to raise all over again,
I'd do less correcting, and more connecting,
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I'd run through more fields and gaze at more stars.
I'd do more hugging, and less tugging.
I would be firm less often, and affirm much more,
I'd build self-esteem first, and the house later.
I'd teach less about the love of power and more about the power of love.

Sunday, 26 April 2020

FOCCACIA DI AMBANG RAMADHAN

Bersungguh praktis baking foccacia, pintalan sisi pizza berisi cheese..


Menu sehari sebelum Ramadhan.  Foccacia Pizza.  Gembira boleh belajar food negara lain.  Tq kepada Cik Chah yang memperkenalkan ummi kepada foccacia.  mujur Cik Chah pergi Italy.  Walaupun tak berpeluang menziarahi Cik Chah di sana, tapi boleh juga kenal foccacia..hihi
Foccacia ni boleh buat based pizza macam yang ummi buat hari ini, sedap juga cicah dengan mushroom sup. Boleh digayakan pelbagai cara.. Yang menarik foccacia ni banyak guna olive oil, so sangat baik untuk kesihatan.

Bahan-bahan

3/4 cawan air suam
2 sudu besar gula
1 paket yis
Kembangkan yis

5 cawan tepung high protin
2 sudu teh garam
1 cawan air suam
1/4 cawan olive oil
Masukkan garam dalam tepung, gaulkan, buat lubang di tengah dan tuang yis, tambah air suam dan olive oil.  Uli sampai tak lekat di tangan. bulatkan, lumur mangkuk dan doh dengan minyak zaitun dan rehatkan.
Selepas 10 minit, uli lagi dan leperkan sedikit dan lipat doh sehingga jadi empat segi.
Biarkan sehingga doh naik kembali.

Selepas doh naik tarik-tarik sikit dan lipat macam ni dan bailikkan, rehatkan kembali

Dah roll nipis, macam ni cara nak transfer pastri ke dulang pembakar
1/4 cawan olive oil, rosemary dan sedikit air

Kureng cantik taburan rosemary tu, bila dibakar semerbak baunya..😍


Lenser loyang dengan olive oil. Letakkan doh dan tekan-tekan sehingga doh rata memenuhi loyang.
Biarkan seketika, doh akan naik sedikit.  Buat lubang-lubang dengan jari. Sebelum masuk oven sprinkle garam, dan ratakan campuran olive oil.

Bake 15 - 20 minit , 180C
Untuk pizza boleh keluarkan apabila doh sedikit brown.  Letak topping dan bakar semula.

Jika topping nipis, boleh letak topping dan terus bakar.

Based tebal. Aan and Ucai suka macam ni...
Boleh la untuk musim PKP ni👧



After a bite😋

Keistimewaan pizza based foccacia ni rasanya lebih mirip kepada pizza at pizza hut😇

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ramadhan kan datang lagi. Esok mula puasa.  Puasa tahun ini lain sikit sebab PKP.  Ummi, ayah dan anak-anak semua stay at home.  Puasa di rumah, fist time dalam sejarah.  Macammana nak memanfaatkan bulan yang mulia ini ye?  Ok, family gathering hari ini kita bincang tentang aktiviti kita bersama di bulan yang mulia ini. Macam biasalah mesti ada tarawih, Quranic hour, tazkirah dan yang lebihnya free style haha....

Rumah ini pun kita akan buat susun atur semula untuk memberi ruang yang sesuai dan selesa untuk setiap ahli keluarga beribadah di bulan yang mulia ini.

Convert ruang tamu kepada ruang solat

Insyaallah, semoga kita semua dapat beribadah dengan baik dan menjemput rahmah Allah SWT ke dalam rumah kita ini.

Haa sampoi je tok imam kita. Solat kat rumah lebih santai...
Macam tulah permulaan Ramadhan.  Semoga kelapangan dalam bulan Ramadhan kali ini kita dikurniai kesihatan dan boleh kita manfaatkan untuk muqarabah muraqabatullah, insyaallah.

No comments:

Post a Comment